Isskjæring på Mjøsa utenfor Hamar. Hias-stranda? Nessundet og Gjøviklandet i bakgrunnen. Isen ble bl.a. brukt til å holde fryselagre kalde igjennom sommerhalvåret. Issag, fløtestak...
Isblokker ble brukt til nedkjøling av melk, melkeprodukter og ising av fersk fisk. Meieriene, matbutikkene og husholdningene trengte dette. På Hamar stasjon var det et stort ishus ...
Isblokker ble brukt til nedkjøling av melk, melkeprodukter og ising av fersk fisk. Meieriene, matbutikkene og husholdningene trengte dette. På Hamar stasjon var det et stort ishus ved Stangebrua, isen ble brukt i kjøle- og frysevogner med fersk melk og melkeprodukter til Oslo. Fiskehandlerne og fiskebilene var også avhengig av isen.
På gamle Storhov-saga ble det lagret is utover forsommeren; den ble lagt under tjukke lag med sagflis. Det var omkring 1960, gjerne litt før. Det var helt vanlig å sage is den gangen. Etter at isblokkene ble saget og plukket opp fra vannet, ble de lagt på spesiallagede sleder trukket av hester. På Stange Meieri hadde de eget isrom like ved den undergangen som går fra Meieritorget og inn i Meieribygningen. Der ble isblokkene gravet ned i sagflis og trukket en tung presenning over. På denne måten hadde de is til langt ut på sommeren. Isen ble brukt til å kjøle ned produktene som ble produsert. Under krigen sendte Stange Meieri melk til Oslo på Jernbanen. Det ble da brukt 50-liters spann som ble lastet inn på hvite kjølevogner. På disse transportene ble også isblokker fra Mjøsa benyttet.
Subject Isskjæring på Mjøsa utenfor Hamar. Hias-stranda? Nessundet og Gjøviklandet i bakgrunnen. Isen ble bl.a. brukt til å holde fryselagre kalde igjennom sommerhalvåret. Issag, fløtestaker, Mjøsis, vinter, ukjente.
1 comment
Finn Erik Olsen, May 5, 2021
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».