AT-TJENESTEN PÅ ÅDALBRUK. HEDMARK SVEIT, 2. SKIFT 26. 8. -26. 11-1942. GRUPPE SAGER VED.
EIER HANS NYGÅRDSMOEN, ROMEDAL. Arbeidstjenesten ble innført i 1940, basert på frivillig innsats. Hensikten var å gjenreise krigsrammede steder i landet. Mange meldte seg, både kvi...
EIER HANS NYGÅRDSMOEN, ROMEDAL. Arbeidstjenesten ble innført i 1940, basert på frivillig innsats. Hensikten var å gjenreise krigsrammede steder i landet. Mange meldte seg, både kvinner og menn. Tvungen arbeidstjeneste ble innført for 20-åringer fra 1941. Den ble lagt opp etter tysk mønster med spadeeksersis og lignende. Et av hovedmålene var å nazifisere norsk ungdom. Det var denne form man oppfordret ungdom til å sabotere (fra Cappelens Norgeshistorie bind 13).
Det fantes flere AT-leirer (arbeidstjeneste) i Hedmark under krigen. Leirene på Ådalsbruk (Løten), og Ilseng (Stange), var arbeidsleirer for menn, mens Ringnes i Løten var for kvinner. Det har bla stått en artikkel i lokalhistorisk årbok for Løten, Lautin om dette tidligere, Lautin 1993.
Innsamlingsarkiv for Løten kommune. Det meste i dette arkivet er repro etter innlån av orginaler. Men det finnes også en god del fotografier som er kommet i form av gaver. Motivene omfatter hverdag og fritid, portretter, familie, arbeid, landskap, jordbruk, skogbruk, industri, skogsdrift og bebyggelse. Amatør og profesjonell fotografering. Datering fra 1890 til 1970, hoveddatering 1900 til 1930.
HistoryGjorde tjeneste i AT-leiren som ble opprettet på Ådalsbruk under andre verdenskrig. I den tiden han var her, fra 26. august til 26. november 1942, fotograferte han gutta i leiren i arbeid og fritid. I minnebøker som de fikk tildelt i leiren, har Stubstad skrevet dagboknotater og limt inn mange av fotografiene. (ref Lautin 1993)
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».