• R.Fot.30232
    Photo: Ferdinand Dahl / Romsdalsmuseet

R.Fot.30232

1 comment

  • Fotoet er tatt fra Sagerbukta på Innlandet mellom 1884 – 1888. Sundbåten Kvik eller Rap er på vei fra sundbåttillegget ved Dødeladen på Innlandet (til venstre utenfor bildet) over til Kirkelandet. Videre sees den gamle ”Kongegården” fra midten av 1600-tallet. Den ble revet noen få år etter at dette fotoet ble tatt. Det hvite huset med masardtak er den senere kalte ”Wirumgården” som i 1805 ble oppført av smed Lars Nordfjord. Det lille huset foran er enda ikke sammenføyd med gården og brygga hvor i dag (2010) Arnulf Øverlands Galleri holder til, ikke er oppført. Jørgen Wirum oppførte den omtalte brygga da han kjøpte eiendommen 1888.
    Kirkelandets tette bebyggelse langs havna og kirka fra 1878 sees i bakgrunnen. Lengst til høyre i bakgrunnen på Kirkelandet ser en de store bryggene til kjøpmannen og storkonsulen Nicolay H. Knudtzon. De lå på Knudtzon- og Devoldholmen i Holmasundet ved innløpet til Vågen. Til venstre for disse ligger eiendommen til Astrup med våningshuset og den store brygga. Videre inn til Johnsenhuken hvor vi kan se konsul Christian Johnsens (han som bygde vakre Retiro i Molde) brygge og store våningshus. Bakenfor ligger den tette bebyggelsen i Vågen. På denne tiden var det ikke sammenhengende kai mellom denne bebyggelen og sentrumsbebyggelsen ved Piren og Tollboden. Skutene lå oppankret på og ved havna. Det gikk kjørevei ved Johnsen-gården opp Vågebakken og videre til Hauggata mot sentrum. Midt i bildet på Kirkelandet ser vi Tollboden ved Piren og videre bryggene som ligger på rekke og rad langs havna.
    Lengst til venstre ligger Volckmars eiendom og deretter mot høyre ligger konsul Knudtzons eiendom ved havna med hagen bakenfor.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to