100
Tørking av harr på naustvegg på Fiskevollen ved Sølensjøen i Øvre Rendalen sommeren 1977. Fotografiet viser hvordan fiskerne har spikret maget og reingjort fisk med hodene opp og spolene ned på en av veggstokkene. Tverrspilte pinner i fiskenes mageregion skulle sikre god lufting, og dermed også god tørk. Tørking var en måte å konservere fisk på, slik at den kunne tas fram igjen og nytes lenge etter at den var fanget. God tørking forutsatte et værlag som var preget av mye sol og vind, og helst en sesong da insektbestandene var små. Dette var en årsak til at teknikken helst ble brukt på vårgytende fiskearter. Denne konserveringsteknikken fortrinnsvis brukt på magre fiskeslag, langs innlandsvassdragene mest på gjedde, abbor og mort. De feite laksefiskene hadde lett for å harskne ved tørking. Harr (Thymallus thymallus) er en laksefisk. I Rendalen har imidlertid denne fiskearten tradisjonelt vært holdt for å være en dårligere matfisk enn ørret, røye og sik. Den harren vi ser her ble derfor konservert med sikte på at den skulle brukes som hundemat, og da var ikke harskhet like problematisk som når fisken skulle serveres til mennesker.
Photo: Eknæs, Åsmund / Anno Norsk skogmuseum
Accept license and download photo