Digitalt Museum Digitalt Museum

Trappeløp med ord knyttet til barna som ...

Trappeløp med ord knyttet til barna som havnet på skolehjem. Fra utstillingen om Bastøy skolehjem på Norsk Folkemuseum. Utstillingen stod i perioden 15.12.2010 til 31.12.2011.


Om objektet

Motiv:
Trappeløp med ord knyttet til barna som havnet på skolehjem. Fra utstillingen om Bastøy skolehjem på Norsk Folkemuseum. Utstillingen stod i perioden 15.12.2010 til 31.12.2011.

Avbildede steder:
Avbildet sted: Norge, Oslo (fylke), Oslo, Norsk Folkemuseum, Bygdøy, Museumsveien 10

Historikk:
Utstillingen ”Slem gutt? Bastøy skolehjem 1900-1953” forteller historien om unge gutter plassert på en av Norges hardeste oppdrageranstalter. Skolehjemmet ble tidlig beryktet for behandlingen guttene fikk. Mange gutter i alderen åtte til 21 år har tilbrakt flere år av livet sitt der og ble stemplet som ”slemme Bastøygutter”. Utstillingen viser skolehjemmets kontrastfylte historie, fra fortellinger om isolasjon, opprør og overgrep til beretninger om medmenneskelighet og håp. Omsorgsvikt, mishandling og fattige kår var bakgrunnen for mange av guttene. De første tiårene var oppdragelsen, disiplinen og straffene særlig harde, og mange forsøkte å rømme eller gjøre motstand.

Samfunnets syn på ungdom, behandling og straff har endret seg, men hvordan samfunnet ivaretar barn og unge som kommer på kant med lover og regler er en like aktuell debatt i dag. Gjennom filmklipp, intervjuer med tidligere elever, fotografier, gjenstander og tekster får publikum oppleve glimt fra oppdragelsens og skolehjemmets mangfoldige historie.

Utstillingen ble vist i tilknytning til den norske spillefilmen Kongen av Bastøy av Marius Holst. Utstillingen ble finansiert med støtte fra Fritt Ord og ABM-utvikling.
Fotografering:
2012
Fotograf: Reinsfelt, Anne-Lise

Inventarnr.:
Nf.34027-002

Utstillinger:
Slem gutt? Bastøy skolehjem 1900-1953 (15. des 2010 — 31. des 2011)

Institusjon:
Norsk Folkemuseum

Vis tilleggsinformasjon

Om museet

Museum:
Norsk Folkemuseum

Museets nettsted:
www.norskfolkemuseum.no

Norsk Folkemuseum arbeider kontinuerlig med digitalisering av samlingene. Vi setter stor pris på tilbakemeldinger.

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens

© KulturIT

Vennligst vent...