Digitalt Museum Digitalt Museum

Skrusnitt


Om objektet

Betegnelse:
Skrusnitt (Betegnelse)

Historikk:
Aksesjon:
Brukssted, antatt usikker: Norge, Gran, Jaren, Røssum

Inventarnr.:
HF-02225

Institusjon:
Hadeland Folkemuseum

Vis tilleggsinformasjon

Om museet

Museum:
Hadeland Folkemuseum

Museets nettsted:
www.randsfjordmuseene.no

Museet arbeider kontinuerlig med revidering og digitalisering av fotografi- og gjenstandsmaterialet i samlingene. Mengden informasjon knyttet til objektene varierer, og det tas forbehold om eventuelle feil og mangler. Dersom du mener noe er feilaktig eller du har utfyllende informasjon setter museet pris på en tilbakemelding.

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Jernvare

Jernvare er et generelt uttrykk for å betegne harde fysiske gjenstander, i gamle dager kalt isenkram etter tysk Eisenkram som betyr jernvarer (til salg).

Redskap

Et redskap er et hjelpemiddel man benytter for å utføre et arbeid, gjerne et mekanisk arbeid. Lenge trodde man at evnen til å bruke redskap skilte mennesker fra dyr. I senere tid har man funnet primater, særlig sjimpanser, og fugler som ravn kan ta i bruk enkle ting som redskap. Mange antropologer mener at en fri tommel til å holde redskaper med og intelligens til å bruke dem har sørget for menneskeslektens utvikling.

Bor (redskap)

Bor er et redskap for å lage runde hull i trevirke, metaller, plast, stein og andre faste materialer. Boret er vanligvis utformet som en spiral på en stang som festes i kjeften på en borvinne. I arbeidsenden går spiralen over i to kniver som dekker samme diameter. Nedenfor disse er der en tilspisset liten spiral (skrue). Skruen sørget først for at hullet ble sentrert, og deretter at boret med kniver ble trukket innover. Flisene som løsnes av knivene blir transportert ut via spiralgjengene. På lave omdreininger er faren for varmgang minimal, også ved bruk av boremaskiner eller elektriske driller som drivkraft.

Baklaster (redskap)

Baklaster er et traktorredskap til å løfte og laste med. I motsetning til frontlasteren er baklasteren montert bak traktoren, derav navnet.

Jomfru (redskap)

Ordet Jomfru er også brukt som navn på et stort tungt håndredskap til å hardstampe jord, sette gatestein til vei og lignende. Den kan være så enkel som en 70 – 80 cm stykke av en telefonstolpe med en tverrstokk på toppen til håndtak, eller mer forseggjort med en tung, nærmest trekantet nedre del, og en tynnere øvre del med et håndtak på tvers. Slik kan redskapet ligner litt på den grafiske figuren jomfrua.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens

© KulturIT

Vennligst vent...