Digitalt Museum Digitalt Museum

Sirdal


Om objektet

Motiv:
Sirdal

Avbildede steder:
Avbildet sted
Vest-Agder
Vest-Agder, Sirdal, Kvæven gård

Historikk:
Fotografering:
Fotograf, sikker: Ukjent
Aksesjon:
1922 (Billedprotokoll)

Inventarnr.:
NF.01140-630

Institusjon:
Norsk Folkemuseum

Inngår i:
NF.01140

Vis tilleggsinformasjon

Om museet

Museum:
Norsk Folkemuseum

Museets nettsted:
www.norskfolkemuseum.no

Norsk Folkemuseum arbeider kontinuerlig med digitalisering av samlingene. Vi setter stor pris på tilbakemeldinger.

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Sirdal

Sirdal er en innlandskommune som utgjør den nordvestlige delen av Vest-Agder fylke. Sirdal er i utstrekning fylkets største. Den grenser i vest til Lund, Bjerkreim, Gjesdal, Eigersund og Forsand i Rogaland fylke, i nord til Valle i Aust-Agder, i øst til Bygland i Aust-Agder og Kvinesdal og i sør til Flekkefjord.

Sirdal-ulykken

Sirdal-ulykken (4. januar 1946) var en norsk flyulykke der et B24 Liberator bombefly fra Royal Air Force på treningstokt i Nordsjøen krasjet inn i en fjellvegg ved Flæreheia (850 moh) i Sirdalen, sørøst om Sola. Flyet (regnr KK331)[1] tilhørte den 111th OTU (Operational Training Unit) Coastal Command, var stasjonert ved en flybase i Lossiemouth i Skottland. Det forlot basen klokken 1300, og ifølge major Kaldager ved Sola flyplass var der ingen kommunikasjon med flyet, men basert på utsagn fra lokalbefolkningen fusket motoren i kraftig uvær, så krasjet kan ha inntruffet under forsøk på nødlanding. Alle åtte engelske soldater ombord omkom, den ene underveis på båre ned til bygda etter at redningsmannskapene hadde tilkommet.[2] De er begravet ved Eiganes gravlund i Stavanger. Ved Lunde kirke en minneplakett (1991). Bomber og ammunisjon fra det utbrente flyet ble umiddelbart kastet i vannet.[3] Mye av vrakrestene ble i 2003 flyttet til Flyhistorisk Museum, Sola,[4] men bortsett fra et haleror og en motor, returnert til åstedet en tid etter.[3]

Øvre Sirdal

Øvre Sirdal er en tidligere kommune i Vest-Agder som ble etablert da Sirdal kommune ble delt i 1905. Den nederste delen av Sirdal fikk navnet Tonstad kommune.

Kategori:Sirdal

Kategori:Veier i Sirdal

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens

© KulturIT

Vennligst vent...