Digitalt Museum Digitalt Museum

Kobberstikk


Om objektet

Betegnelse:
Kobberstikk (Betegnelse)
Kobberstikk (Alternativt navn - Betegnelse som er brukt i eldre museumsprotokoller)

Historikk:
Fra plansjeverket "Norske Nationale Klædesdragter", utgitt i København 1812-1815.

Verket består av 74 kobberstikk laget av sveitseren Johann Heinrich Senn (1770-ca.1830) etter en samling originale tegninger som tilhørte stiftsamtmannen over Fyn, grev Gebhard av Moltke, tidligere stifstamtmann i Kristiania. Senere kom man fram til at tegnemester og maler J.F.L. Dreier (1775-1833) fra Trondheim hadde laget akvarellene som ble Senns forelegg.

Plansjeverket utkom i 12 hefter med 6 trykk i hvert, samt 2 "følgeblade", med undertekster på dansk og tysk. Mange av trykkene er håndkolorerte.

Dette motivet har Senns nummer 56.
Produksjon (Framstilling av kobberstikket):
Produsent, sikker: Senn, Johann Heinrich
Produksjon (Utgivelse av verket):
1812 - 1815 (Verkets utgivelsesår)
Produsent, sikker: Ludewigs forlag, H. P.
Produksjonssted: Danmark, København
Aksesjon:
1952 (Billedprotokoll)

Motiv:
Mann og kone i folkedrakter fra Birkeland, Fana, Bergen på veien, hun til hest med kurv på ryggen, han gående med vandrestav og ryggsekk. Hesten er også utstyrt med sidekurv (kløv?) for transport av trebeholdere.

Beskrivelse:
Håndkolorert trykk. Flerfarget

Innskrift:
Påskrift (Påtrykt under selve motivet): Mand og Kone fra Birkelands Sogn i Bergenhuus Stift
Mann und Frau aus dem Filiale Birkeland im Stifte Bergenhuus
No56

Inventarnr.:
NF.04968A

Institusjon:
Norsk Folkemuseum

Vis tilleggsinformasjon

Om museet

Museum:
Norsk Folkemuseum

Museets nettsted:
www.norskfolkemuseum.no

Norsk Folkemuseum arbeider kontinuerlig med digitalisering av samlingene. Vi setter stor pris på tilbakemeldinger.

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Kobberstikk

Kobberstikk eller kopperstikk er en grafisk dyptrykksteknikk der motivet skjæres inn i en trykkplate av kobber ved hjelp spisse verktøy, såkalte kobberstikler.

Billedkunst

Billedkunst, bildekunst eller bildende kunst er en samlebetegnelse for de billedskapende, visuelle kunstartene. Billedkunsten omfatter tradisjonelt særlig malerkunst, tegnekunst, grafikk, skulptur og billedvev, men også nyere uttrykk som fotografi, film, video- og datakunst, installasjon, performance og graffiti - i motsetning til kunstformene arkitektur, litteratur, musikk, dans og dramatikk.

Grafikk

Grafikk er en fellesbetegnelse på alle reproduksjonsmåter av skrift og tegning. Grafikk betegner både trykketeknikken og selve produktet, det grafiske bladet, samt trykt kunst generelt. Ordet grafikk stammer fra det greske «graphe» som betyr tegning eller skrivning.

Johann Heinrich Senn

Johan Heinrich Senn (Seen) (født 1770, død ca 1830) var en opprinnelig sveitsisk portrettmaler, portrettegner og akvarellmaler som var aktiv i Danmark og Norge.

Hester

Hester er upartåede hovdyr (Perissodactyla) i hestefamilien (Equidae). De kalles også hestedyr og tilhører hesteslekten (Equus), som er den eneste gjenværende slekten i hestefamilien. Artene er inndelt i fire underslekter og består av villhester (Equus), esler (Asinus) og sebraer (Dolichohippus og Hippotigris). Forholdet mellom de sju nålevende artene regnes ikke som endelig avklart. Flere arter, underarter og varianter er i varierende grad truet av utryddelse. De to mest tallrike formene for hestedyr er tamhest og tamesel, som begge ble domestisert for flere tusen år siden.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens

© KulturIT

Vennligst vent...