Digitalt Museum Digitalt Museum

Hjelp

Språk / Bruke bilder / Bestille bilder / Kommentere / Brukertagging / Skifte kontrast og tekststørrelse
Se også Søketips

Språk

Lengst opp til høyre på siden kan du skifte språk for rubrikker og ledetekster på DigitaltMuseum. Den informasjon som finnes om objektene i samlingene hentes direkte fra museenes databaser, og finnes derfor kun på det språk som bruktes ved registreringen.

Bruke bilder

Under hvert bilde på et museumsobjekt finner du informasjon om hvordan bildene får brukes. Den kan ha opphavsrettslig vern, ha en Creative Commons-lisens eller ha falt i det fri. Her nedenfor kan du lese mer om disse alternativene. På siden "Avansert søk" kan du søke etter bilder med en spesifikk lisens.

Creative Commons-lisenser betyr at bildene kan brukes uten spesielt tillatelse innenfor visse regler. Når du bruker et bilde med Creative Commons-lisens må du altid navngi opphavsrettsinnehaveren, men for andre forhold er det forskjellige regler innenfor de ulike lisensene. For eksempel kan ikke alle bilder brukes kommersielt. Les mer om de ulike lisensene her.

Public Domain Mark brukes for bilder som har falt i det fri, det vil si bilder der vernetiden er løpt ut. Disse bilder får brukes fritt, men de ideelle rettighetene kan ennå være aktive.

Hvis det ikke står noe spesielt om rettigheter under bildene, har museet eller fotografen full opphavsrett. I museenes samlinger finnes det mange bilder som av ulike årsaker ikke kan anvendes fritt. Mange bilder har uklare rettigheter, og kan ikke merkes med Creative Commons-licens før rettighetene er avklart. I mange tilfeller kan du likevel få tillatelse til å bruke bildene. Ta kontakt med museet for opplysninger om priser og villkår.

Hvis du er usikker på om det er tillatt å bruke bildene på den måten du vil bruke dem, kontakt alltid museet som publisert bildene. Mange museer kan også sende bilde i bedre kvalitet om bildet som er publisert ikke er godt nok for ditt behov. Det må da påregnes noen kostnader. Se nedenfor for mer informasjon om å bestille bilder.

Bestille bilder

Finner du et bilde som du vil bestille en papirkopi eller en digital kopi med høyre oppløsning av, bruk linken "Bestill bilde" under bildet. Bildet legges da i bestillingsmappen som du finner oppe til høyre på hver side. Klikk på bestillingsmappen for å skrive inn kontaktinformasjon og annen informasjon og sende bestillingen. Der kan du også velge å fjerne bilder fra bestillingen før du sender den.

Kostnader for f. eks. materiale og arbeid vil belastes ved en bestilling, avhengig på museets vilkår. Du finner priser og vilkår for det aktuelle museet i bestillingsmappen når du lagt et bilde i mappen.

Vennligst se til at all nødvendig informasjon (f eks bildestørrelse, leveransmåte, telefonnummer) finnes i skjemaet før du sender bestillingen. Når du klikker på "Send", sendes bestillingen til de museer som eier bildene. Du får også en bekreftelse via e-post. Vil du endre bestillingen eller legge til mer informasjon, kontakt museet.

Enkelte museer tar ikke bildebestillinger, linken "Bestill bilde" vises da ikke ved bildene.

Kommentere

Om du har mer informasjon om et objekt kan du bidra ved å skrive en kommentar på siden til objektet. Kommentarer kan publiseres på siden, eller bare sendes som mail til museet. Vi er alltid interessert i å få vite mer om samlingene, og på denne måten kan også andre besøkende få ta del av den kunnskapen du har om objektets bakgrunn eller sammenheng. Du kan også bruke lenken ”Send e-post til museet” om du har generelle kommentarer som ikke gjelder et spesifikt objekt.

DigitaltMuseum, eller de enkelte museene, tar ikke ansvar for innholdet i besøkendes kommentarer. Ser du en kommentar som er upassende kan du melde i fra om den til oss ved å trykke på ”Rapporter denne kommentaren” ved den kommentaren det gjelder.

Brukertagging / Nøkkelord

Alle besøkende kan nå legge til egne nøkkelord (tags) på objektet, f. eks. ord som beskriver utseendet eller tema, eller løfter frem detaljer som ikke beskrives i museets tekst om objektet. Disse nøkkelordene er søkbare, og gjør at objektene blir lettere å finne igjen. Alle som legger til brukertags bidrar til å gjøre funksjonen bedre!

Du legger til tags gjennom å klikke på lenken ”legg til brukertags” til høyre på et objekts side. Skriv inn ett ord i vinduet du får opp, og trykk ”Lagre”. Du kan også skrive inn flere ord om gangen med kommategn i mellom. Feilstavede ord, duplikater eller andre irrelevante ord kan slettes ved å trykke på det lilla krysset ved hvert enkelt ord.

Når du har lagt til et nøkkelord kan det ta noen minutter før det kan finnes igjen ved søk.

Skifte kontrast og tekststørrelse

Lengst opp på siden finnes en lenke som heter ”Høy kontrast”. Den endrer kontrasten på siden til svart tekst på gul bakgrunn. For å endre tilbake til standardinnstillingene, trykker du på ”Vanlig kontrast”.

Du kan selv endre størrelsen på teksten ved å endre innstillingene i din nettleser. I de fleste tilfeller kan du også bruke hurtigkommandoer:

  • Mindre: CTRL –
  • Større: CTRL +
  • Nullstille: CTRL 0

© KulturIT

Vennligst vent...