Signe Lier forteller om felttoget i Hedmark i 1940

Den 37 år gamle husstellæreren Signe Lier fra Nes i Hedmark deltok i felttoget aprildagene 1940. Hun forteller i lydbåndopptak fra 1990 om flyangrep ved Brennhaug i Gudbrandsdalen.

Signe Lier var lotte (kvinners frivillige verneplikt) og deltok i kampene i 3 uker våren 1940. Hun opplevde krigens brutalitet ved Strandlykkja, Hamar, Åsmarka, Lillehammer og Gudbrandsdalen til Åndalsnes. Signe skrev også dagbok i aprildagene. Hun ble i 1990 intervjuet av Egil M. Kristiansen, og lydbåndet er bevart i privatarkiv 340 ved Statsarkivet i Hamar (Egil M. Kristiansen, okkupasjonshistorisk arkivsamling).

 

Signe var hustellærer og var derfor aktuell som kokke for soldatene. Hun sto stødig på lasteplanet og kokte for 150 soldater under flyangrep og skuddvekslinger. Hun beskriver en fryktelig redsel som de etter hvert lærte å leve med, og de gjorde det de måtte ”når de sto midt oppidet” .

 

 

 

 

Fotografiene i fortellingen ble tatt under intervjuet 26. mars 1990, og befinner seg hos Hamar arbeiderblad. Krigsfotografiene i fortellingen er hentet fra Signes eget album, og befinner seg i dag på Hedmarksmuseets fotoarkiv på Domkirkeodden.

Lydbåndet fra intervjuet med Signe Lier er ett av 62 lydbånd som har blitt digitalisert for langtidsbevaring i anledning at det i 2015 er 75 år siden okkupasjonen.  Lydbåndene inneholder samtaler med lokale informanter fra Hedmarken, hvor de forteller om sine opplevelser under andre verdenskrig.

Share to