• Photo: Ann Kristin Klausen (Opphavsrett)
  • Photo: Ann Kristin Klausen (Opphavsrett)

Da hvalene rømte

Sommeren 1932 fanget fiskere fra Myken 16 hval i sundet mellom Jutøy og Sjuløy, men mistet dem før de rakk å nyttiggjøre seg den unike fangsten.

Fra Myken i Rødøy fikk noen fiskere en sommerdag i 1932 øye på en stor sildestim. Slike stimer ble ofte fulgt av hval. Denne gang var det ikke mindre enn 16 stykker som fulgte etter silda, og de nærmet seg land. Fiskerne antok at hvalene ville svømme til havs igjen, men hele flokken satte gjennom sundet. Den største så ut til å være rundt 13 meter, ble det hevdet i artikkelen Nordlands Avis seinere skreiv om saken.

 Dermed var det bare for fiskerne å gjør klar redskap og båt i en fart. Etter forslag fra fyrvokteren lagde de ei not av torskegarn, og sperret hele sundet med den. De regnet med at fangsten var sikret, og holdt rådslagning for å velge metode for avliving av så mange hval. Fyrvokteren ville sjekke med fylkesmannen for  unngå at man gjorde noe ulovlig. Derfra var beskjeden at det eneste sikre var harpunering. Tida gikk med til drøfting og forhandlinger, og før noen avgjørelse var tatt sto hele hvalflokken synlig i vannet og satte over mot korklina av nota. Nordlands Avis skreiv: "En efter en legger de seg på linen og velter seg over den og er fri. Nu skulde man tro at hele flokken satte til havs i glede over å ha fått sin frihet tilbake, men det gjorde de ikke. De minste hvalene rettet seg inn i geledd, og med de største på sidene, og når dette var gjort satte hele kompaniet i vill fart ut sundet og opptok forfølgelsen av sildstimen. Enhver kan tenke seg bestyrtelsen blandt de fattige fiskere, som på denne måte blev snydt for en fangst som hadde gjort hver enkelt av dem til små velstandsfolk."


På Saganett, lokalhistorisk nettsted for Myken, skriver Bjørn Skauge: "40 alen svarer til 25 meter, og dette er mer enn tvilsomt. Så stor er det bare blåhvalen som blir, og den ville trolig gå på grunn hvis den forsøkte å komme inn på Sundet i Myken. Det er mulig at innskriveren mener fot og ikke alen. 40 fot svarer til 13 meter. Det er mest sannsynlig at det dreide seg om vågehval, som blir opp til 10 meter lang, og som gjerne opptrer i store flokker."


 

Kilder

Nordlands Avis, 16. august 1932

www. saganett.no

Share to