12) Julebakst - Desembervandring

Ikke var jeg glad i verken rosiner eller sukat i bakverk, så mamma pleide lage et julebrød naturell til oss unga. Så fikk vi godt smør og brunost eller kjøttrull til pålegg. Det smakte helt vidunderlig.

Jeg har en teori at jeg  husker det så godt fordi det var så sjeldent vi fikk noe ekstra å spise. Til hverdags var det vanlig brødmat med tradisjonelt pålegg. Fisk og potet til middag uka gjennom. Ganen var ikke akkurat forvent med det søte. Derfor satte vi nok også ekstra stor pris på det som var ekstra, og det var til høytidene det. Det så vi frem til.

Mammas småkakebaking betydde at vi fikk hjelpe til, og at vi kunne få smaksprøver at de som ikke var helt vellykket. De fikk vi fortære på stede, varme og med kald melk til.

Nå har vi fest og helg hver eneste dag, året gjennom. Kjøleskapene buler og vi spiser akkurat det vi har lyst på hver eneste dag. Resultatet uteblir ikke: Vi blir matleie og feite. Amen.

Vi trenger i alle fall ikke julebaksten; Likevel ligger det i meg å bake til jul. Det er stemningen og lukten det skaper med hjemmebakte småkaker som gjør det. Da er det jul, når det lukter av hjemmebakst i mitt hus. Derfor baker jeg: Lukten hensetter meg til tidligere juler, og er et titterom inn i min egen historie.


Beate Heides adventskalender Desembervandring: http://digitaltfortalt.no/search?subjects=%22desembervandring%22  

 

Share to