• (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

HISTORIEN OM EN SJØMANN

Einar Ramm ble født i Bergen 17. september 1900.

Han ble døpt i Johanneskirken 18. november samme år. Sønn av handelsreisende Anton Christian Ramm f. 1867 d. 1934 og hustru Agnes Ramm f. 1871 d. 1953. Her er familien i 1900- tellingen i Bergen . I Bergens adressebok 1920 finner vi faren Anton C. Ramm. I 1924 gifter han seg med Solveig Torunn Lund. Han fikk 3 barn.

Einar var sjømann og da kan vi finne han i sjøfartsrullene for Bergen krets. De ligger på Statsarkivet i Bergen. I sjøfartsrullene kan vi følge han fra 26.08 1919 og frem til han døde i 1939. Han har nr.17662 når han mønstrer på 26.08 1919. Og siden med nr. 10009 som han hadde frem til han omkom 1.12 1939 da D/S Arcturus gikk på en mine og sank i Nordsjøen.

Einar Ramm var annenstyrmann på hurtigruteskipet D/S Hera til Det Bergenske Dampskibsselskap. 17 mars 1931 var skipet på vei fra Honningsvåg til Hammerfest med 62 passasjerer ombord. Det var en stormfull natt med voldsom strøm i sjøen og skipet måtte navigere etter klokken og kompass. Skipet går på grunn på et undervannskjær ved Havøygavlen, som ikke var utstyrt med hverken fyrlampe eller lydbøye. Det hadde vært stadige krav fra kyndige om at stedet måtte merkes. Livbåtene kunne ikke brukes for stormen var voldsom og bølgene så høye at de ville blitt knust til pinneved. Den eneste muligheten for å komme på land var å få spent en line i land og så få halt passasjerene og mannskap i land.

Einar Ramm meldte seg frivillig til å prøve å svømme til land med linen. Han festet linen rundt magen og på det tredje forsøket klarte han å svømme til land gjennom de frådende vannmassene og fikk festet linen. Kaptein Loose laget en slags redningsstol av to livbøyer. Noen passasjerer ble slått ut av redningsstolen av de voldsomme bølgene. Deriblandt en liten jente som ble revet ut av farens armer i en brottsjø. 56 mennesker ble heist i sikkerhet på land og 6 mennesker omkom denne vinternatten. I dag hviler restene av D/S Hera på fem til tretti meters dyp.

Sjøforklaringen for Hera og Arcturus

Einar fortsatte å seile frem til Desember 1939. Han var da på skipet D/S Arcturus.

D/S Arcturus forlot Burnt Islands torsdag 30/11 1939 og var på vei til Stavanger. Fredag 1. desember kl.09.45 ble skipet utsatt for en mine fra en tysk ubåt. Skipet sank på to minutter. Livbåtene ble ødelagt i eksplosjonen, men to flåter var intakte. Fem mann kom seg opp på den ene flåten. De ble dratt med i dragsuget etter skipet men kom straks opp igjen. Straks etter kom bakerste flåte opp og tre mann kom seg opp fra sjøen og opp i den. Flåtene ble bundet sammen og fordelte 4 menn i hver flåte. Lørdag 2. desember ble flåtene observert av et engelsk fly, som varslet det danske skipet D/S Ivar. 45 minutter senere ble det reddede mannskap tatt om bord i D/S Ivar og tatt med til Fredrikshavn.

Ni mann omkom i dette forliset. Einar Ramm var en av de omkomne. Vi finner ham igjen i webBoken: Våre falne 1939-1945 Tredje bok

Share to