Hamsunsentret - et diskusjonens byggverk

”Menneskene trenger å kjenne på følelsen av ensomhet og stillhet for å fordøye inntrykk. Og det kan skje på et autentisk sted, et unikt sted på jorda. Jeg har en følelse av at det er tilfelle med Knut Hamsundsentret.” Disse ord skriver Steven Holl, arkitekten bak det mye omtalte sentret. Sentret ble åpnet på 150 årsdagen for forfatterens fødsel, 4.august 2009.

I disse dager åpnes den permanente Hamsundutstillingen i tre etasjer i bygget. Det er mange forventninger knyttet til åpningen.

Gården Hamsund

Som 4 åring kom Knut Pedersen, som han da het, til Hamarøy, til gården Hamsun der faren skulle starte et nytt liv for seg og familien etter trange kår i Gudbrandsdalen. Moren var nervesvak og det heter at når det ble for tøft for henne gikk hun ut i skogen og ropte. Gården viste seg å ikke kaste av seg så mye som forventet. Tidlig måtte Knut ut i tjeneste. Han kom til den strenge onkel Hans, som drev butikk. Der måtte Knut jobbe. Om han het det at han skrev på alt han kom over, på duggete ruter og på tomme poser. Få forfattere har skrevet så lyrisk som Knut Hamsund. På Hamarøy møtte også den unge Knut den samiske befolkningen, som det var et sterkt innslag av i Hamarøy. I Hamsunds Nordlandsromaner dukker det opp samer nå og da, i utkanten av handlingen. Gården hamsund er nå museum og åpen for publikum. Hamsund bodde senere på gården ”Skogheim” sammen med Marie, sin kone. Han bodde i alt i Hamarøy  i 23 av sine 93 år.

Treskulptur

På parkeringsplassen ved hjemgården til Knut er det reist en treskulptur av Knut Hamsund. Den skulle være et midlertidig verk, men folk er blitt så glad i den, at de ønsker å ha den stående der. Slik integreres den gamle og den nye tid i Humsunds rike på Hamarøy.

Kilder: Ottar 2/2009- Knut Hamsund

           Hamsunsentret

           Hamsunds rike

Fotefar i Nord

 

 

1 comment

  • Hamsunsentret

Share to