• Photo: A. Hanssen (Opphavsrett)
  • Photo: A. Hanssen (Opphavsrett)

Dr. Pinnebergs jul - et arkivmysterium i to akter

Trondhjems totalafholdsforening ble stiftet 23.1.1878 etter initiativ av lege Oscar Nissen. Foreningen var en av de første i den bølgen av totalavholdsforeninger som kom særlig i 1880-årene. Foreningen kjøpte en egen bygård, Kjøpmannsgt. 30 i Trondheim, og ansatte en egen agent som skulle arbeide for avholdssaken både i byen og distriktet. Det ble også dannet sangforening og kvinneforening, barneforening og ungdomslag.

Totalavholdsforeningen har i flere omganger avlevert arkivsaker til Statsarkivet i Trondheim, siste gang i 2004. I denne siste avleveringen var det også en trekasse med lysbilder, hvorav flere tydeligvis hører sammen, de er alle merket med ”Doktor Pinneberg”. Serien består av 18 lysbilder som viser forskjellige scener, men ingen av bildene ser ut til å ha noen direkte tilknytning til avholdssaken. Hvordan har disse lysbildene havnet i totalavholdsforeningens arkiv? Hva er det bildene egentlig forestiller? Hvem er nå denne doktor Pinneberg?
 

Andre akt:
Vi er på doktor Pinnebergs kontor. Foran døren står et pyntet juletre og på en stol sitter en mann med en liten syk jente på fanget. På veggen henger det en tegning av et skjelett.

Når vi søker etter doktor Pinneberg i folketellingen 1900 får vi ingen treff, det er ingen som heter Pinneberg i Norge på dette tidspunktet (det nærmeste vi kommer er syv personer med etternavnet Pinnerud). Pinneberg er altså et oppdiktet navn. Men det er også et annet spor på lysbildene: ”A. Hanssen. Fabrikation og udleie af lysbilleder. Kristiania” står det på merkelappen. Og vi kan finne en A. Hanssen som driver med lysbilder i 1900. I Waldemar Thranes gate 10 i Oslo bor Agnes Hanssen sammen med foreldre, fire søsken og to tjenestepiker. Agnes er oppgitt å ha som yrke: ”Fabrikation og kolerering af Lysbilleder”.

Agnes Hanssen er bare 21 år gammel i 1900, men har altså skapt sin egen arbeidsplass. Hun lager lysbilder, og selger eller leier dem ut. Lysbildene hadde på dette tidspunktet blitt et populært element ved foredrag og forelesninger, og vi kan forestille oss at serien om ”Doktor Pinneberg” er illustrasjoner til en trist, men moralsk oppbyggelig historie som har blitt fortalt under et møte i Trondhjems totalafholdsforening. Kanskje har Agnes tatt lysbildene hjemme hos seg selv, med familie og naboer som modeller?

Vi har ikke funnet noe manuskript, eller noe annet som forklarer historien som utspiller seg i lysbildeserien, eller som forklarer hvordan avholdsforeningen har brukt den. Et lite julemysterium i Statsarkivet altså.

Av Espen Storli, Riksarkivet, 2005
 

Share to