• Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar sprøyter finforstøvet vann inn i en oransjelakkert, roterende betongblander som er fylt med granfrøhams.  Dette var første fase i en prosess som kaltes våtavvinging, og som endte med at sjølve frøet ble skilt fra frøvingene.  I naturen bidrar slike vinger til å gi frøet oppdrift, og dermed til å føre det et stykke bort fra det skyggekastende mortreet, men i skogplanteskolenes såmaskiner eller i såaggregater på markberedningsutstyr i skogen var vingene bare i vegen.  Derfor ble altså frøet avvinget.  Etter at frøhamsen var fuktet fikk maskinen gå noen minutter, slik at massen ble godt eltet, før det ble tilført luft for å tørke frø og frøvinger igjen.  Blåselufta, som kommer fra et par støvsugerliknende innretninger på en hjell over de tre betongblanderne som ble brukt, føres gjennom den smale, grå slangen som her henger over armen til operatøren og karet foran betongblanderen.  Etter hvert som innholdet tørker, får rotasjonen og luftstrømmen de lette frøvingene til å løftes opp og flagre ut.  De samles opp i digre blikkbeholdere foran betongblanderne.  

Da dette fotografiet ble tatt hadde Skogfrøverket også fått en spesialmaskin for frøavvinging.  Vi skimter denne maskinen, som er gul, inne ved veggen til venstre i bakgrunnen.  Ved denne anledningen var den imidlertid full av furukongler, og Frode Murud fant det like greit å bruke betongblanderne. 

Fotografiet i frøverksbygningens andre etasje våren 2011.  Frode Murud har ei foret arbeidsjakke på overkroppen, fordi denne delen av bygningen var uisolert og forholdsvis kald.  På hodet hadde han øreklokker som skulle skjerme ham mot den monotone maskinduren, og i stedet gi ham tilgang til radioprogrammer.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Frode Murud ved Skogfrøverket på Hamar sprøyter finforstøvet vann inn i en oransjelakkert, roterende betongblander som er fylt med granfrøhams. Dette var første fase i en prosess ...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to