• Fra en av arbeidsbenkene i Knudsen-smia i Mjøndalen, der øksesmed Oddbjørn Knudsen har lagt ut en del arbeidsstykker i stål på ei rekke.  Hensikten var å vise hvordan ”merkedelen” – eggpartiet på ei merkeøks – ble til gjennom en lang serie av bearbeidingsprosesser.  Her ser vi produkter fra noen av de siste stegene i prosessen.  Til venstre i bildet ser vi en av malene som ble brukt til å forme den profilerte eggen.  Mellom den og ei ferdig skjeftet øks helt til høyre ligger det fire øksehoder.  Lengst til venstre blant dem ser vi et der sveisinga av stagene (i Knudsen-smia ble de kalt ”stablene”) som forbandt nakkepartiet og merkedelen nettopp er avsluttet.  Videre mot høyre ser vi økseholder som har gjennomgått slipe- og poleringsprosessene, som var de siste leddene i operasjonen før øksene ble herdet, skjeftet og levert til kundene. 

Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980.  Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64.  Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid.  Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fra en av arbeidsbenkene i Knudsen-smia i Mjøndalen, der øksesmed Oddbjørn Knudsen har lagt ut en del arbeidsstykker i stål på ei rekke. Hensikten var å vise hvordan ”merkedelen” ...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to