• Dette fotografiet viser bjørketømmer som er trukket på land etter fløting.  Drift og fløting av slikt virke ble igangsatt på grunn av den vanskelige brenselssituasjonen mot slutten av 1. verdenskrig.  Etter anmodning fra skogdirektøren ble det felt 14 500 bjørketrær langs Divielva, Rostadelva, Tamokelva, Fjellfroskelva og Målselva.  Virket ble hogd i juni.  Bjørk var kjent for å ha dårligere flyteevne enn barvirke.  De felte bjørketrærne ble derfor liggende og tørke på hogststedene til lauvet var tørt.  Da ble trærne kvistet og tømmeret ble trukket fram til elvene.  I den øverste delen av vassdraget startet fløtinga i begynnelsen av august. Fløtinga ble, som skeptikerne hadde spådd, vanskelig.  Vannstanden var lav, og skogforvalter Arthur Solemslie torde ikke å lite på at det skulle komme høstflom, hvilket det heller ikke gjorde.  Mye satte seg fast, både på grunn av den lave vannstanden, men også fordi virket var tungt, krokete og ubarket.  Det ble derfor investert forholdsvis store beløp i å få fløtere til å trekke virke som hadde satt seg fast av grunnene så lenge temperaturen i vannet og i lufta tillot slikt arbeid.  Det var også et poeng å få avsluttet fløtinga før nettene ble for lange og mørke. Arbeidet pågikk fram til slutten av september, da is og snø gjorde det umulig å fortsette.  Da var mesteparten av bjørketømmeret, også her ved Malangsfossen, berget.  Tømmeret ble sortert ved Fleskekroken, hvor dette fotografiet er tatt.  Dette arbeidet ble gjort på akkord.  Arbeidet ble vanskelig på grunn av korte dager med tidlig innfallende kveldsmørke.  En del stokker sank dessuten under bommen og strøk dermed videre nedover vassdraget, men en god del av dette virket ble seinere oppsamlet langs elvebreddene.  Fra Fleskekroken ble virket transportert i bom til Målsnes.
    Photo: Helgesen, Hilbert / Anno Norsk skogmuseum

Dette fotografiet viser bjørketømmer som er trukket på land etter fløting. Drift og fløting av slikt virke ble igangsatt på grunn av den vanskelige brenselssituasjonen mot slutten...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to