main article image

Ravnern på Berger

Åsen Ravnern som ligger nordøst for Seterjordet og Seterdammen, var i mange år et yndet utfartssted for folk på Berger. Skogen og områdene innover mot Høgås og Blindevannet ble tidlig benyttet som turområde, og på 50- og 60-tallet kunne det være mange, både ungdommer og familier som tilbrakte alle dagene på Ravnern i løpet av påsken. Ravnern var på en måte Bergerfolkets «høyfjell» i påsken, på folkemunne av noen kalt “fattigmanns-Geilo”.

Hver påske gikk vi ungdommene fra Berger til Ravnern for å bli brune. Vi smørte oss inn med vaselin og Nivea og hadde med appelsiner og saft. Solplassen var på ei fjellhylle med flott utsikt. Dette var også en tradisjon våre foreldre hadde hatt. Kirsten Mogensen

På gamle kart kan man se at det står Ramneren på denne åsen. En ravn eller en ramn (Corvus corax) er en art i kråkefamilien. Det er den største kråkefuglen - og den største spurvefuglen i verden. Noen kaller den også korp på grunn av den hese og metalliske lyden fuglen lager; «korp, korp».

Ravnen er en av fugleartene med største utbredning på den nordlige halvkule. Den finnes fra Arktis i nord og helt sør til Sahara, i hele Sibir og i store deler av Nord-Amerika – og på Berger.

Følgende står å lese på Wikipedia: Ramnen er ein myteomspunnen fugl, som mellom anna er blitt rekna som verdas skapar i nokre nordamerikanske mytologiar. I tillegg til å ha rykte på seg for å vera klok er fuglen óg blitt tillagd overnaturlege eigenskapar. Ramnen skulle mellom anna kunne varsle ulukke, som krig og død.

Utsikt fra Ravnern påsken 2021 Anne Synnøve Vaagsland Horten
Ravnern sett fra Seterjordet Anne Synnøve Vaagsland Horten

Order this image

Share to